HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Yeni Çalışma, HIV Tedavisinde Devrim Yaratabilir

Bir araştırmaya göre, Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi, HIV tedavisinde umut verici bir rol oynayabilir. Bilim insanları, özel olarak geliştirilmiş yağ kapsüllerine yerleştirilen mRNA’nın, HIV’in gizlendiği beyaz kan hücrelerine ulaştırıldığını keşfettiler. Bu mRNA molekülleri, hücrelere virüsü tespit etmeleri için sinyal göndererek bağışıklık sistemini uyarıyor.

‘Şaşırtıcı Sonuçlar’

Çalışmanın bir diğer yazarı Dr. Paula Cevaal, “Bu hücrelere mRNA taşımak neredeyse imkansızdı. Elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten şaşırtıcı” diye belirtti. Araştırmanın lider yazarı Dr. Michael Roche ise bu yöntemin sadece HIV değil, kanser gibi diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceğini vurguladı.

‘Büyük Bir İlerleme’

Francis Crick Enstitüsü’nden Dr. Jonathan Stoye, bu keşfi, HIV’in gizlendiği yerden çıkarmak açısından bugüne kadar yapılan en büyük ilerleme olarak nitelendirdi. Ancak Stoye, virüsün tamamen yok edilmesi için tüm rezervuarın mı yoksa belirli bir kısmının mı hedeflenmesi gerektiği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü’nden Prof. Tomas Hanke ise bu yöntemin önemine dikkat çekerek, “Şu an için vücuttaki tüm HIV rezervuarlarına ulaşmak bir hayal gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Şimdilik laboratuvar ortamında yapılan çalışma, gerçek hastalar üzerinde test edilmedi. Bu yeni yaklaşımın hayvan deneylerinden ve güvenlik-etkinlik çalışmalarından geçmesi gerekiyor ki, bu süreç yıllar alabilir.

Yine de, bu çalışma, HIV’e karşı kalıcı bir tedaviye doğru atılan önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.