Celtic ile Atletico Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçında açılan Filistin bayrakları, Türkiye’de geniş kesimlerce paylaşıldı.
Celtic taraftarlarının belki de hiçbir Arap veya Müslüman ülkede görülmeyecek düzeyde Filistin’e sahip çıkmasının öyküsü ise aslında çok derin bir hikayeye sahip.
Bu içeriğimizde bir futbol kulübünden çok daha fazlası olan Celtic’in kuruluş öyküsünü ve Filistin ile kurdukları gönül bağının sebeplerini anlatacağız.
Coşkulu ve ateşli tribünleri ile tüm dünyada büyük nam salan Celtic Futbol Kulübü, bir İskoç takımı olsa da aslında kökü İrlanda’ya uzanan derin ve acı bir öyküye sahip.
135 yıl önce 1888 yılında Glasgow’da kurulan Celtic Futbol Kulübü işe bu sürecin ardından kıtlık ve zulümden doğdu.
Celtic taraftarlarının Filistin’e olan ilgisi de uzun yıllar öncesine dayanıyor. Celticliler, Filistin Kurtuluş Örgütünü, İrlanda’nın bağımsızlığı için uzun yıllar silahlı mücadele veren IRA ile aynı bağlamda değerlendiriyor.
Celtic Park tribünlerinde İrlanda bayrağı ile birlikte dalgalanan Filistin bayrağı, emperyalizme karşı ortak duruşu sembolize ediyor. İsrail’in Filistin’e yönelik geçmişten bugüne yaptığı tüm saldırılarına Celtic Park tribünlerinin aynı tepkiyi gösterdiğini görebilirsiniz.
Son olarak dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından olan Şampiyonlar Ligi maçında tüm dünyanın gözü önünde sahneye çıktı Celtic taraftarları.
Günümüzde Celtic futbol kulübü, bir İskoç takımı olmasına rağmen tüm dünyadaki İrlandalıların en önemli sembolü konumunda.
Celtic taraftarları İskoçya Futbol Federasyonu’nun da adeta baş belası. Zira Celtic tribünlerinde açılan pankartlar ve verilen siyasi mesajlar yüzünden İskoç federasyonu sürekli olarak Londra ile papaz oluyor.