Hazine’den yurt dışına tahvil ihracı bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 İçin Dış Borçlanma Hedefini Başarıyla Tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başarılı bir dış borçlanma sürecini geride bırakarak 2024’ü olumlu bir şekilde tamamladı. Piyasa uzmanları, yeni yılın ilk tahvil ihalesinin kısa sürede gerçekleşmesini bekliyor. Tahvil ihalesinin 10 yıl vadeli ve ABD doları cinsinden olması öngörülürken, ihale büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl yabancıların artan güveni, düşen iflas risk primi seviyeleri ve üst üste gelen not artırım haberleriyle başarılı bir dış borçlanma süreci yaşadı. Son tahvil ihracında 2025 için 1 milyar dolar seviyesinde önden borçlandı. Şimdi ise şubat ve mart aylarında yüklü dış borç itfaları bulunan Hazine’nin yeni bir dış borçlanmaya gitmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, ABD cinsi ve 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi muhtemel olan 10 yıl vadeli tahvil ihraç edilmesini bekliyor.

Hazine, geçen yılın 19 Kasım’ında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracıyla 2024 dış borçlanma hedefini tamamladı. 10 milyar dolar olarak belirlenen dış borçlanma hedefi, yaklaşık 1 milyar dolar aşılarak 2025 için önden yüklemeli bir dış borçlanma süreci gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük risk primi, yüksek talep ve uygun maliyet nedeniyle Hazine’nin önden yüklemeli borçlandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için hedefi 11 milyar dolar seviyesinde dış borçlanma yapmak.

CDS 260 Baz Puan Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS 260 baz puan seviyesinde bulunuyor. Hazine’nin geçen yıl kasım ayındaki ihraçta 257 baz puan seviyelerinde olan CDS, geçen yıl ocak ayında 300 baz puanın üzerindeydi. Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen 3 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracının yatırımcıya getirisi yüzde 7,875 oldu. Kasım başındaki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracında ise yatırımcıya getiri yüzde 6,75’e gerileyerek 3.5 milyar dolar net borçlanma gerçekleşti. Bu yılın şubat ve mart aylarında ise yüklü dış borç itfaları gerçekleştirilecek.

“Marmara Denizi’ni Kurtarmak için 1 Milyar Dolar Gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk Anlatıyor

Related Posts

Ambalajlı ürünlerde gramaj yüzde 38 düştü

Yiyecek-içecek sektöründe artan fiyatlar talebin azalmasına neden olurken, perakendeciler çareyi gramaj azaltmakta buldu. Ambalajlı ürünler için shrinkflation (gramaj azaltma) uygulamasının yüzde 38’e ulaştığı ortaya çıktı.

Çalışanlar dikkat: O belgeyi almayan tazminat hakkını kaybediyor!

Kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların dikkat etmesi gereken kritik adımlar var. SGK belgesi olmadan yapılan istifalarda hak kaybı yaşanabiliyor. Tazminat hakkını korumak için sürecin doğru yürütülmesi gerekiyor.

Cari açıkta sürpriz yok! Ekonomistler mayıs için 1,08 milyar dolar açık bekliyor

AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Türkiye’nin cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 84 milyon dolar açık vereceğini öngördü.

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıt tabelaları bugün otomatik zamlanacak! Fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de yükseliyor

Brent petrol fiyatları, döviz kuru ve vergi artışlarının etkisiyle, 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14,61 seviyesinde gerçekleşeceği tahmini doğrultusunda; 3 Temmuz 2025 itibarıyla benzine 2,10 TL, motorine 1,97 TL ve LPG’ye 1,61 TL zam bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları ise şöyle…

Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı! Dev projeye ortak aranıyor…

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. “YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR …