19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

Merkez Bankası Faiz Politikasını Değiştirdi

Ekonomideki dalgalanmalar devam ediyor. İstanbul depremi ve siyasi operasyonların ardından alınan ekonomik tedbirlerle Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak, 17 Nisan’daki faiz toplantısında politika faizini artırarak faiz indirimlerine ara verdi. Politika faizi 3,5 puan artırılarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya, gecelik borç verme faizi ise yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkarıldı.

Haftalık repo ihaleleri 19 Mart sonrası askıya alınmıştı, ancak yeniden başlatıldı. İhalelerde bankalara yüzde 46 oranındaki politika faizi yerine yüzde 49 oranındaki gecelik faiz üzerinden borç veriliyor. Bu durum, mevduat ve kredi faizlerini artırarak, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması ve işsizliğin yayılması gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

Altın Fiyatları Merkez Bankası’nı Kurtardı

19 Mart’taki operasyonlarla birlikte hızlanan döviz çıkışı ve artan döviz kurları nedeniyle Merkez Bankası rezerv satışlarına başladı. Ancak, altın fiyatlarındaki artış, Merkez Bankası rezervlerinin erimesini engelledi. Altının MB rezervlerine 9 milyar dolarlık katkısıyla, altın ağırlığı yüzde 50’yi geçti. Diğer taraftan yabancı para mevduatlarındaki artış, yüksek faizlere rağmen TL’den kaçışın devam ettiğini gösteriyor.

Güven Endeksleri Düştü

Ekonomik ve sektörel güven endeksleri, siyasi operasyonların yarattığı belirsizlikler nedeniyle düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın güven endeksi de 2,4 puan azalarak son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK’in verilerine göre, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri de geriledi. Tüketicilerin gelecek beklentilerindeki düşüş, ekonomideki güvensizliği gösteriyor.

Enflasyon Hedefi Revize Edilecek

Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın yurtdışındaki sunumlarına rağmen, ekonomik göstergelerde olumsuz bir tablo çiziliyor. Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, enflasyon beklentileri artıyor ve yıl sonu enflasyon hedefi revize edilebilir. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi, var olan belirsizlikler nedeniyle tekrar gözden geçirilebilir.

Related Posts

Ambalajlı ürünlerde gramaj yüzde 38 düştü

Yiyecek-içecek sektöründe artan fiyatlar talebin azalmasına neden olurken, perakendeciler çareyi gramaj azaltmakta buldu. Ambalajlı ürünler için shrinkflation (gramaj azaltma) uygulamasının yüzde 38’e ulaştığı ortaya çıktı.

Çalışanlar dikkat: O belgeyi almayan tazminat hakkını kaybediyor!

Kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların dikkat etmesi gereken kritik adımlar var. SGK belgesi olmadan yapılan istifalarda hak kaybı yaşanabiliyor. Tazminat hakkını korumak için sürecin doğru yürütülmesi gerekiyor.

Cari açıkta sürpriz yok! Ekonomistler mayıs için 1,08 milyar dolar açık bekliyor

AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Türkiye’nin cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 84 milyon dolar açık vereceğini öngördü.

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıt tabelaları bugün otomatik zamlanacak! Fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de yükseliyor

Brent petrol fiyatları, döviz kuru ve vergi artışlarının etkisiyle, 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14,61 seviyesinde gerçekleşeceği tahmini doğrultusunda; 3 Temmuz 2025 itibarıyla benzine 2,10 TL, motorine 1,97 TL ve LPG’ye 1,61 TL zam bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları ise şöyle…

Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı! Dev projeye ortak aranıyor…

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. “YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR …