Adana Kebabının Yanında Tüketilen Şalgam Suyu Artık Toz Halinde

ADANA kebabının yanında sıkça tüketilen kentin simge içeceği şalgamın, akademisyenler tarafından toz hali geliştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibinin dondurarak kurutma yöntemiyle elde ettiği toz şalgam ile içeceğin hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrü uzatıldı. Başka kentlere giderken rahatlıkla taşıma kolaylığı da getiren bu ürün, fiziksel, kimyasal ve duyusal bakımdan fermente şalgam suyundan herhangi bir farkı olmadığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenerek, tescillendi.

Adanalıların kebap ve simidin yanında sıkça tükettiği simge içeceklerden şalgam suyu toz formuna getirildi. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, Araştırma Görevlisi Dr. Bilal Ağırman ve Dr. Cennet Pelin Boyacı, laktik asit fermantasyonuyla üretilen şalgam suyuna dondurarak kurutma yöntemi uygulayarak düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında toz halini elde etti. Bu yöntemle üretilen şalgam tozunun herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, “Adana’da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk” dedi.

NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

Bu ürünün avantajlarını anlatan Prof. Dr. Erten, “En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Haber: Gülşah ÖZGEN-Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

Related Posts

Borsada sert düşüş: Altın 4,3 milyonla rekor kırdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,67 kayıpla 9.141,31 puandan tamamladı. Gün içinde en düşük 9.077 puan, en yüksek 9.175 puan görüldü. BIST 30 endeksi de yüzde 0,53 değer kaybıyla 10.164 puana geriledi. Mali ve …

Gazprom’dan petrol açıklaması

Rus enerji devi Gazprom Neft’in CEO’su Aleksandr Dyukov, yaz aylarında artacak talep nedeniyle OPEC+ grubunun temmuz ayında alacağı üretim artışı kararının küresel petrol arzında fazlalığa yol açmayacağını söyledi.

Altında düşüş: Kilogram fiyatı geriledi

Altın piyasasında en düşük 4 milyon 310 bin lira, en yüksek 4 milyon 329 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda yüzde 0,2 azalışla 4 milyon 320 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı, dün günü 4 milyon 330 bin …

Milyarder isim vasiyetini açıkladı: Servetini 100 çocuğuna birden bırakacak ama tek şartı var

Telegram’ın sahibi Pavel Durov 100 çocuğuna ilişkin olarak vasiyet yazdığını açıkladı. Ancak Durov, tek bir şartının olduğunu belirtti.

İstanbul Havalimanı küresel bağlantıda dünya lideri oldu

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI EUROPE) tarafından yayınlanan “2025 Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”na göre İstanbul Havalimanı, küresel çapta Bağlantı Merkezi Sıralaması’nda Frankfurt Havalimanı’nı geride bırakarak dünya lideri oldu.

Erdoğan’dan asgari ücret açıklaması! Ara zam yapılacak mı?

AKP’nin TBMM’de düzenlenen grup toplantısı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ‘ara zam olacak mı?’ sorusunu yanıtladı. Gazetecinin sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “söyledim ya” ifadelerini kullandı. Öte …