AGC ödülleri sahiplerini buldu: Gazete Duvar’a ‘yılın haberi’ ödülü

ANTALYA – Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) düzenlediği 2023 Yılın Gazetecileri Ödülleri törenle sahiplerine verildi.

Su Otel’de yapılan törene Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, AK Parti Milletvekili Mustafa Köse, CHP Milletvekilleri Sururi Çorabatır, Cavit Arı ve Aliye Coşar, MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bayram Ali Çeltik, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AK Parti İl Başkanı Ali Çetin, MHP İl Başkanı Onur Temel, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, Antalyaspor Başkanı Sinan Boztepe, Antalyaspor Teknik Direktörü Alex de Souza, belediye başkanları ve başkan vekilleri, çok sayıda STK başkanı ve basın mensubu katıldı.

29 YILLIK BİR HAK ARAYIŞ ÖYKÜSÜ

Törende, Gazete Duvar Antalya Temsilcisi Ceren Deniz’in, Türkiye’deki adalet sisteminde 29 yıllık bir hak arayış sürecini konu alan “Heykeli dikilecek dava: Savcının büstünü yaptı yine de ikna edemedi” başlıklı haberine, “en iyi haber” ödülü verildi.

Törenin açılışında konuşmasını yapan AGC Başkanı İdris Taş, cemiyetin gücünü meslek ilkelerinden ve köklü geçmişinden aldığını ifade etti. Tasarruf tedbirleri kapsamında basın kuruluşlarının da zarar gördüğünü anlatan Taş, “Gazeteci halka ve gerçeğe karşı sorumludur. AGC olarak bu ilkemizden hiç taviz vermedik, vermeyeceğiz” dedi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş

VALİ ŞAHİN: GAZETELERİN YAŞAMASI LAZIM

Gecede konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin ise “Üniversiteye başladığım 1988 yılında Siyaset Bilimine Giriş dersinde rahmetli Prof. Dr. Bülent Daver hocamız ilk ders dedi ki; ‘Günde en az dört gazete ve en az sekiz ila on köşe yazarı okumuyorsanız dersime gelmeyin’. Çünkü o yıllarda gerçekten ülkenin gündemini Türkiye’nin belli başlı 8-10 köşe yazarı belirlerdi, onları okumazsanız ne olup ne gidiyor bilemezdiniz. Bugün geldiğimiz noktada maalesef ülke kamuoyunu, gündemini sosyal medya belirliyor” dedi.

“Gazetelerin yaşaması lazım, gazeteler yaşarsa gerçekten o anayasal hak olan toplumun haber alma hakkı tam olarak tezahür eder” diyen Şahin, şunları söyledi:

“Aksi takdirde sosyal medyanın insafına bırakırsak kimin bizi ne kadar manipüle edeceğini nereden bileceğiz? Tamamen denetimsiz, subjektif ve doğru mu yanlış mı kontrolü olmayan bir kaotik ortam ülke gündeminin hakimi konumunda. Bu son derece sağlıksız bir durum. Şehirlerin hafızası gazeteciler, toplumun vicdanı gazeteciler, kendi etik kuralları çerçevesinde işlerini yaparken sorumlulukla hareket eden yine gazeteciler. Bu çerçeve içerisinde genelgeler yazılırken bu vazgeçilmezlik içselleştirilirse, nasıl adalet, güvenlik, deprem hariç deniyorsa belki o zaman basın da hariç denilebilir.”

‘BİR ALEX DEĞİL DİYEMEYECEĞİMİZ BİR TEKNİK DİREKTÖR’

Geceye katılan Antalyaspor Teknik Direktörü Alex de Souza’ya “Hoş geldin” diyen Hulusi Şahin, “Son olarak ben de Alex ile bitireyim. Türkçeye bir deyim kazandırmak Türkiye’de hiçbir futbolcuya nasip olmamıştır. Türkçede bir deyim var; ‘İşte filanca çok iyi ama bir Alex değil’. Bu sadece spor için değil, her ortamda kullanılabilen bir deyim oldu. Sinan başkana teşekkür ediyoruz, ‘Bir Alex değil’ diyemeyeceğimiz bir teknik direktör getirdi, Alex’i getirdi” diye konuştu.

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER

Tören konuşmalarının ardından 2023 yılı Basın Ödülleri’ni kazanan gazetecilere ödülleri takdim edildi. Araştırma-inceleme dalında ödüle layık eser bulunamadı.

Mansiyon ödülünü Hürses Gazetesi’nden Selim Çelik, “İhanetin arkasındaki büyük ittifak” adlı çalışmasıyla aldı. Röportaj dalında Incity Dergisi’nden Güldal Siğinç “Dünyanın ilk insansı robotu–Sophia”, köşe yazısında Güney Haberci Aksu Gazetesi’nden Hilal Kara “Plancia Magna heykelini istiyor” yazısıyla ödüle layık görüldü.

Spor haber kategorisinde ödüle layık eser bulunamazken, mansiyonda İhlas Haber Ajansı’ndan (İHA) Suat Metin “Kuşağı kırmızı gözü kara” adlı çalışmasıyla, ekonomi dalında da Anadolu Ajansı muhabiri Ayşe Yıldız “Erkenci çilek ihracatı” çalışmasıyla ödül aldı.

Televizyon kategorisinde haber dalında Kanal V’den Sevgi Gümüş ile Kerim Osman Demirel “Ölüm tarlaları” haberiyle, jüri özel ödülünde TRT Antalya’dan Ceyda Muslu ve Sayit Ersan “İsmail öğretmen” adlı çalışmasıyla, mansiyon ödülünde ise Anadolu Ajansı’ndan Oktay Özden “Parkenin topuklu antrenörü” adlı eseriyle ödülün sahibi oldu.

Program dalında ödüle değer eser bulunamazken, en iyi görüntü ödülü TRT Antalya’dan Ufuk Ulusoy’un “Tır şoförü kadın” çalışmasına verildi.

Haber fotoğrafı kategorisinde ise güncel haber fotoğrafı dalında DHA’dan Tolga Yıldırım “Cumburlop”, spor haberi fotoğrafında Akdeniz Manşet Gazetesi’nden Ramazan Bozca “Antalyaspor kupada turladı”, yılın basın fotoğrafı kategorisinde de İHA’dan Suat Metin “Yaşam nefesi” adlı fotoğrafıyla ödül aldı.

Kültür sanat haberi fotoğrafı ve yılın radyo ödülü dalında ise ödüle layık eser bulunamadı.

Sayfa tasarımı kategorisinde Akdeniz Gerçek Gazetesi’nden Nihat Saraç’ın 30 Ağustos 2023 yılındaki 1. sayfa tasarımı ödülünün sahibi oldu.

Genç iletişimci ödülü dalında yazılı haber kategorisinde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doğa Arı “Hastasını enkaz altında bile yalnız bırakmadı” adlı çalışması, görsel haber kategorisinde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Adilcan Özdemir “Atölyesinden çıkarıldı sanatını sokağa taşıdı” çalışmasıyla, teşvikte ise AÜ İletişim Fakültesi’nden Alev İlyas “Geçmişin subayı şimdinin sahafı” ve Yaşar Can Soylu “Su altında sanatsal pozlar” eseriyle ödüle layık görüldü.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx