Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov görüştü.

CHP İzmir İl Başkanı’nın dediği iddia edilmişti: ‘Cemil Tugay yüzünden buradayım’ sözlerine yalanlama

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı bazı iştiraklere yönelik bu sabah saatlerinde geniş kapsamlı bir operasyon gerçekleştirildi. Soruşturma çerçevesinde aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Evleneli 2 ay olmuştu: Aldatma kavgasında kocasının yumruk attığı kadın öldü

Küçükçekmece’de tartıştığı eşine yumruk atan Nazım Özayyıldız, eşinin başını mermere çarpması sonucu ölümüne neden oldu.

Hindistan’da kimya fabrikasının patlaması sonucu ölenlerin sayısı 36’ya çıktı

Hindistan’da kimya fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 36’ya yükseldi.

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

Ali Mahir Başarır’dan ‘İzmir’ açıklaması: Darbeciler iş başında!

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona ilişkin “Bu bir soruşturma değil, bu düpedüz siyasi bir operasyondur! Cumhuriyet Halk Partisi’ni asla sindiremeyeceksiniz!” dedi.