Bir psikopatı göz göze geldiğinizde anlayabilir misiniz? Gerçek tehlike aslında çok farklı bir yerdeymiş

Psikopatlar Hakkında Yanıltıcı Bilgiler: Gerçekler ve Önyargılar

Bir psikopatın gözlerine baktığınızda ne görürsünüz? Aslında çoğu insanın bu soruya verdiği tek bir yanıt vardır: soğuk, duygusuz ve sabit bir bakış. Bir diğer yaygın bilgi ise psikopatların uzun süre göz temasını kesmemesiyle ilişkilidir fakat uzmanlara göre bu varsayımlar, gerçeği tam olarak yansıtmıyor.

Klinik psikolog Claire Law’a göre, sürekli göz teması kurmak sadece psikopatiyle değil DEHB, otizm veya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi çeşitli nörolojik ve psikiyatrik durumlarla da ilişkili olabilir. Bu nedenle sadece bakışlara dayanarak bir kişiyi psikopat olarak tanımlamak oldukça yanıltıcıdır.

Psikopat mı, Antisosyal Kişilik Bozukluğu mu?

Uzmanlar, ‘psikopat’ kelimesinin tıbbi değil daha çok popüler kültür temelli bir terim olduğuna dikkat çekiyor. Klinik tanımlarda daha doğru terim Antisosyal Kişilik Bozukluğu (ASPD) olarak geçiyor.

Ruh sağlığı uzmanları, psikopatiyi teşhis ederken yalnızca gözlem ya da sezgilere değil aynı zamanda bilimsel ölçütlere ve testlere başvurur. Bunlardan en bilineni Hare Psikopati Kontrol Listesi – Revize (PCL-R) isimli klinik değerlendirme aracıdır.

Psikopatiyle ilişkilendirilen yaygın özellikler şunlardır:

  • Başkalarının acılarını ve duygularını önemsemezler.
  • Sürekli yalan söyleme eğilimindedirler; bu onlar için alışkanlık değil, stratejidir.
  • İlk izlenimde karizmatik olabilirler, bu da manipülasyonu kolaylaştırır.
  • Kendilerini üstün görürler, kuralların üstünde olduklarına inanırlar.
  • Gerçek duygulara erişmekte zorlanırlar genellikle duyguları taklit ederler.
  • Verdikleri zararın farkında olsalar bile bundan dolayı suçluluk duymazlar.
  • Normlara aykırı davranışlar gösterme ve suç işleme oranları yüksektir.
  • Başkalarının kaynaklarından sürekli faydalanma eğilimindedirler.

Gözler Her Şeyi Söylemeyebilir

Gözlerin, kişinin fiziksel ya da duygusal durumlarına dair ipuçları verdiği bilimsel olarak bilinse de psikopati gibi derin ve karmaşık bir ruh sağlığı bozukluğunu yalnızca göz teması ya da bakışlarla anlamaya çalışmak yetersiz ve yanıltıcı olabilir. Psikopati, çok daha kapsamlı bir değerlendirme süreci gerektiren bir durumdur.

Related Posts

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.