Elekçilik Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 50 yıldır elekçilik yapan Mehmet Ekşiler, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda teknolojiye direnerek mesleğini icra eden Mehmet Ekşiler, önceden un fabrikalarında yoğun talep gören eleklerin artık tercih edilmediğini belirtti. Ekşiler, önceden günde 200 – 300 elek yaptığını ancak eleman yetiştiremediği için bu sayının günümüzde 10 taneye kadar düştüğünü söyledi. Geleneksel el sanatlarının teknolojiye direnmekte zorlandığını vurgulayan Ekşiler, eleman yetiştiremediği için mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

“Eğer mesleğe sahip çıkan olmazsa, bu meslek yok olup gidecek”

Elekçilik mesleğinin zor durumda olduğunu ifade eden usta Ekşiler, “Yeni çırak yetişmiyor, kalfa yetişmiyor. Kendi çocuklarımız bile bu mesleği devam ettirmiyor. Son birkaç yılda biraz ilgi görse de önümüzdeki 3-5 yıl içinde biz de meslekten çekildiğimizde, bu işi yapan kimse kalmayacak. Eskiden un fabrikalarında elek kullanımı çok yaygındı. Ancak artık fabrikalara elenmiş un doğrudan ulaşıyor. Bu yüzden elekler eskisi kadar tercih edilmiyor. Önceden günde 200-300 elek yaparken, şimdi günde ancak 10 tane üretebiliyorum” dedi.

“Elekçilik yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıkmıştı”

Elekçilik mesleği ile ilgili bilgi veren Ekşiler, “Elekçilik yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıkmıştı. Ondan önce yoğurt süzmek için kullanılan tülbentler vardı. Tülbentlerin yerini elekler aldı ve elekçilik mesleği başladı. Ancak artık biz bile elek yapmayı bıraktık, daha çok al-sat işiyle uğraşıyoruz. Çünkü mesleği sürdürecek insan yok. Kendi çocuklarımız bile bu işi yapmak istemiyor” diye konuştu. – GAZİANTEP

Related Posts

93 milyondan fazla Avrupalı yoksulluk riskiyle karşı karşıya

Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişinin yoksulluk riskinde olduğu bildirildi.

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Hizmet üretici enflasyonu martta da hız kesmedi: Yıllık artış yüzde 40’a ulaştı

Martta aylık bazda Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), yüzde 2,25 artarken yıllık bazda ise yıllık bazda yüzde 37,94 artış gösterdi.

Enerji ithalatı faturası martta arttı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.