Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Mantarın Sağlık İçin Önemi

Uzman Diyetisyen Yasemin Kuşcu tarafından yapılan açıklamada, mantarın düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip bir sebze olduğu belirtildi. Kuşcu, mantarın sadece yüksek besin değeriyle değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini vurguladı ve bu sebeple tüketim miktarının yetersiz olduğunu söyledi.

Kuşçu, Türkiye’de kültür mantarı başta olmak üzere çeşitli mantar türlerinin üretiminin son yıllarda arttığına dikkat çekerken, vejetaryenler için de mantarın önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Kuşcu, doğal ortamda kontrolsüz bir şekilde yetiştirilen mantarların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Kültür mantarları düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip” dedi.

Mantarın B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından son derece zengin olduğunu belirten Kuşcu, bu özellikleriyle bağırsak ve kalp sağlığı için de önemli olduğunu aktardı.

“Mantarın Faydaları Daha İyi Anlatılmalı”

Kuşçu, sofralarda mantarın daha fazla yer alması gerektiğini belirterek, “Selenyum ve beta glukan içeriği sayesinde mantarın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle çocuklar ve gençler için önemlidir. Ayrıca yüksek protein içeriği sayesinde vejetaryenler için de ideal bir alternatiftir.” ifadelerini kullandı.

Toplum olarak mantardan uzak durma eğiliminde olduğumuzu belirten Kuşçu, bu durumun pişirme ve sunum şeklinden kaynaklandığını dile getirerek, sağlık profesyonellerinden destek alınarak mantarın tüketimini artırmak için eğitim kampanyaları düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Mantarın faydalarının daha iyi anlatılarak tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.