Gözlerde Bahar Alarmı: Göz Alerjisi Mevsimi Başladı!

Göz Alerjisi: Mevsim Geçişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevsim geçişlerinde artan polen ve toz, göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Göz alerjisi, genellikle kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum erken önlem alınmazsa kalıcı hasarlara neden olabilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Muhsin Altunsoy, gözde alerjiye bağlı iltihaplanmanın, gözün beyaz kısmı ile göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan konjonktiva tabakasının mikrobik olmayan bir iltihabi reaksiyonu olduğunu belirtiyor. Uzman Dr. Altunsoy, alerjik göz rahatsızlığının genellikle çevresel alerjenlerle tetiklendiğine dikkat çekiyor.

Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Alerjiye bağlı göz rahatsızlıklarının belirtileri arasında gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik yer alır. Ayrıca, genellikle her iki gözde birden benzer şikayetler olur. Uzman Dr. Altunsoy, alerjik olanların bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklardan ayırt edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Mevsimsel mi, Sürekli mi?

Göz alerjileri, hem mevsimsel hem de yıl boyu devam eden çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Mevsimsel nedenler arasında polenler ön planda olsa da ev tozu, akarlar, hayvan tüyleri ve bazı kimyasallar da etkili olabilir. Kişisel yatkınlık burada önemli bir rol oynar ve herkes aynı tepkiyi vermeyebilir.

Tedavide İlk Adım: Alerjenden Uzak Durmak

Göz alerjilerinin tedavisinde etkeni belirleyerek uzak durmak en önemli adımdır. Polen alerjisi olan kişilere dışarıda güneş gözlüğü kullanmaları önerilir. Ev tozu ve akar alerjisi olanlar için temizlik önemlidir. Evcil hayvan tüylerine alerjisi olanların teması azaltmaları gerekir.

Kontakt Lens Kullanımına Dikkat!

Kontakt lens kullananların konjunktivit riskine karşı dikkatli olmaları gerekir. Lens kullanımı ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bu durumda uzman kontrolünde tedavi gerekebilir.

Göz Damlaları ve Makyaj Ürünleri de Göz Alerjisi Yapabilir

Bazı göz damlaları ve makyaj malzemeleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu ürünlerin kullanımı durdurulmalı ve doktor kontrolü sağlanmalıdır.

İlaç Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerjik göz rahatsızlıklarında genellikle antihistaminik içerikli damlalar tercih edilir. Daha ciddi durumlarda uzman kontrolünde steroid damlalar kullanılabilir. Bu tedavilerin kontrolsüz kullanımı kalıcı hasarlara neden olabilir.

Basit Önlemlerle Şikâyetler Azaltılabilir

Soğuk uygulamalar ve güneşten korunma göz şikayetlerini azaltmada etkili olabilir. Göz ovuşturma alışkanlığından kaçınılmalı ve göz sağlığı için gerekli önlemler alınmalıdır.

Sonuç

Göz alerjileri tedavi edilebilir durumlar olmasına rağmen kalıcı hasarlara neden olabilir. Göz sağlığı için gerekli önlemlerin alınması ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

3 ay boyunca o belirtiyi umursamadı, meğer kansermiş: ‘Her yerime yayıldı’

Avustralya’da yaşayan 39 yaşındaki Krystal Maeyke, ilk karın ağrılarını hissettiğinde aklına gelen tek şey bir gıda intoleransı oldu. Sağlıklı besleniyor, düzenli spor yapıyor, yaşam tarzına özen gösteriyordu. Ciddi bir hastalıkla yüz yüze olduğunu düşünmedi bile. Ancak ağrılar geçmek yerine giderek arttı. Üç ay sonra hastaneye kaldırıldığında gelen teşhis hayatını alt üst etti.

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.