İran parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı; karar dünyayı nasıl etkiler?

T24 Dış Haberler

İran Meclisi’nin, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına onay verdiği açıklandı.

İran Parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması gerektiği kararına vardı. Kararın son hâlini Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin vereceği belirtildi.

Hürmüz Boğazı Neden Önemli ve Kapatılması Durumunda Neler Olabilir?

Hürmüz Boğazı’nın Önemi

Dünya petrol tüketiminin yaklaşık beşte birinin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği hesaplanıyor.

OPEC üyesi Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve İran gibi ülkelerin ihraç ettiği ham petrol, diğer ülkelere bu güzergâh üzerinden ulaşıyor.

Katar’ın ürettiği LNG’nin büyük bir kısmı da bu rotayı kullanarak sevkiyat yapılıyor.

1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak savaşı sırasında, her iki taraf da birbirlerinin petrol ihracatını kesmek için adımlar atmış, bu durum “Tanker Savaşı” olarak adlandırılmıştı.

ABD’nin Bahreyn’deki 5. Filosu, bölgedeki ticari gemileri korumakla görevlendirilmişti.

Hürmüz Boğazı’nın Kapatılmasının Etkileri

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapaması durumunda, dünya genelindeki petrol akışının %20’sinin etkilenebileceği ifade ediliyor.

JP Morgan’ın Haziran ayında yayınladığı bir raporda, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile birlikte petrol fiyatlarının 120-130 dolar/varil seviyesine yükselebileceği uyarısında bulunuldu.

Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Lenger, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin şimdiden petrol fiyatlarını etkilediğini belirtti:

“Bu tehlike göz önünde bulunduruldu ve özellikle finansal piyasalar şimdiden bu durumu değerlendirdi. Boğazın kapatılması halinde petrol arzının kesileceğini ve fiyatların daha da artacağını öngörebiliriz.”

İran, İsrail saldırısının ardından petrol arzında herhangi bir sorun olmadığını duyurdu.

İran Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail saldırılarının rafineri tesislerine ve petrol depolama alanlarına zarar vermediği belirtildi.

Related Posts

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

Ali Mahir Başarır’dan ‘İzmir’ açıklaması: Darbeciler iş başında!

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona ilişkin “Bu bir soruşturma değil, bu düpedüz siyasi bir operasyondur! Cumhuriyet Halk Partisi’ni asla sindiremeyeceksiniz!” dedi.

Atlı polisler geri döndü

Konya Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan atlı polis birliği, kentin cadde ve meydanlarında devriye görevine başladı. Güvenlik amacıyla görev yapan atlı polisler, vatandaşların ilgisini çekerken, özellikle Mevlana Meydanı’nda renkli görüntüler oluştu.

İsrail’de aşırı sağcı bakandan Netanyahu’ya Gazze’ye saldırı çağrısı: Esir takası görüşmelerine karşı çıktı

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, esir takası görüşmelerinin durdurulmasını talep etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seslenen Smotrich, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sürdürülmesi çağrısı yaptı.

İsrailli yerleşimciler İsrail askerlerine saldırdı

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordu karakolunu basmaya çalıştı. İsrailli yerleşimcilerin askerlere saldırdığı kaydedildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’tan F35 açıklaması: Yıl sonuna kadar bir çözüme kavuşma imkanına sahip olduğumuza inanıyorum

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’tan F35 açıklaması: Yıl sonuna kadar bir çözüme kavuşma imkanına sahip olduğumuza inanıyorum