Korkutan ‘Hepatit B’ verisi: Yılda 1 milyon ölüm!

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, hepatit B enfeksiyonu hakkında bilgi verdi.

Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yasam boyu sürebildiğinin altın çizeni Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır” diye konuştu.

“HEPATİT B KARACİĞERDE HASARA NEDEN OLUYOR”

Hepatit B hastalığının en yaygın karaciğer enfeksiyonuna neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Hepatit B isimli virüs (HBV) karaciğerde hasara neden olur. Kan, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan enjeksiyon iğneleri veya hepatit B olan anneden bebeğe bulaşma en yaygın bulaşma yollarıdır. Hepatit B ile enfekte olmuş yetişkinlerin büyük kısmı bu virüsten kurtulabilir. Yetişkinlerin bir kısmı, bebek ve küçük çocukların çoğunluğu virüsten kurtulamamakta ve bu kişilerde kalıcı enfeksiyon gelişmektedir” şeklinde konuştu.

“ENFEKTE OLMUŞ KİŞİLERDE BELİRTİ OLMAZ”

Dünyada 2 milyar hepatit B ile enfekte olmuş ve 400 milyon kronik hepatit B’li hasta olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “Her yıl yaklaşık 1 milyon insan Hepatit B ve onun neden olduğu komplikasyonlardan hayatını kaybetmektedir. Enfekte olmuş kişilerin çoğunda herhangi bir belirti olmaz, virüs taşıdıklarının farkında bile değillerdir. Virüs, kan ya da diğer vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye taşınır” ifadelerini kullandı.

“DÜZENLİ HEKIM KONTROLÜNDE OLMALARI GEREKİR”

Kan testinde 6 aydan fazla süre Hepatit B pozitifliği olan kişilerin kronik Hepatit B’li olarak tanımlandığını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ecemiş şunları söyledi:

“Kronik hepatit B enfeksiyonu, bir yaşam boyu sürebilir. Virüsle kronik olarak enfekte olanlarda ileri yaslarda siroz ve/veya karaciğer kanseri gelişme riski vardır. Kronik Hepatit B tedavisi kararı, çeşitli kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi yapılarak verilir. Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçlar virüsü baskılar ve karaciğer hasarını azaltır. Bazen nadir olarak da bu ilaçlar virüsü tamamen yok edebilir. Bu yüzden Hepatit B’li hastalar düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdırlar.”

Related Posts

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.