Menenjit ve rota virüsü çocukları tehdit ediyor! Bu belirtilere dikkat

Son zamanlarda özellikle çocuklar arasında menenjit ve rota virüsüne bağlı hastalıkların sayısında kayda değer bir artış yaşanıyor. 

Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ciddi bir hastalık olan menenjit, yüksek ateş, baş ağrısı, boyun sertliği, kusma ve ışığa duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 

Hastalığın ilerlemesini engellemek ve ciddi komplikasyonların önüne geçmek için erken teşhis ve tedavi, önemli rol üstleniyor. Menenjit aşıları, hastalığın bazı türlerine karşı etkili bir koruma sağladığı için çocukların aşı takvimine uyulması, büyük önem taşıyor.

Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ishal, kusma, karın ağrısı, ateş ve ciddi sıvı kaybına neden olabilen rota virüsü ise yol açtığı enfeksiyonla, çocuğun sağlığını tehlikeye atıyor.

Bulaş oranı yüksek bu virüsten çocukları korumak için uygulanan aşılar, enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltıyor.

“Hijyene dikkat edilmeli”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Erkan Altuncu, menenjit ve rota virüsünden korunmak için ellerin sık sık yıkanarak hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Aşıların zamanında yapılmasının önemli olduğunu aktaran Altuncu, “Ebeveynler, çocuklarında yüksek ateş, ani baş ağrısı veya karın ağrısı gibi belirtiler gördüklerinde, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalı” ifadelerini kullandı.

Ebeveynlerin, çocuklarını bu enfeksiyonlardan korumak için düzenli sağlık kontrolleri yaptırması ve tıbbi önerilere uyması gerektiğini vurgulayan Altuncu, “Bu basit ama etkili önlemler, çocukların sağlığını korumada önemli bir rol oynayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.