Restoran ve vatandaşlara iftar sofraları için israf uyarısı!

Restoran ve Lokanta Sayısı 200 Bini Aştı!

Restoran sektörü, ülke genelinde 200 bini aşkın işletmeyle hizmet vermeye devam ediyor. Bu işletmeler, tedarikçileri ve diğer paydaşlarıyla birlikte milyonlarca kişiye istihdam sağlıyor.

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte restoran ve lokantalarda özel menüler hazırlanmaya başlandı. Dışarıda iftar veya sahur yapmak isteyen vatandaşların yanı sıra şirketler ve turistler de özellikle iftar programları düzenliyor. Her bütçeye uygun iftar menülerinin sunulduğunu belirten yetkililer, küçük yerlerden lüks otel restoranlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet verildiğini vurguluyor.

Bazı restoranlarda iftar menüleri 300-350 liradan başlarken, lüks mekanlarda bu rakamların çok daha yüksek seviyelere çıkabildiği ifade ediliyor. Herkesin farklı ihtiyaçları ve bütçeleri olduğu göz önünde bulundurularak, işletmelerin müşterilerine yönelik özel menüler hazırladığı belirtiliyor.

“İSRAFI ENGELLEMEK İÇİN BİLİNÇLİ OLUN”

Restoran sahipleri, özellikle lüks iftar sofralarının zaman zaman eleştiri konusu olabildiğine dikkat çekiyor. Ancak bu tür hizmetlerin talep doğrultusunda şekillendiği ve dünyanın dört bir yanında benzer uygulamaların olduğu belirtiliyor.

Temel konunun “israfı önlemek” olduğunu vurgulayan yetkililer, her ne kadar özel iftar sofraları kurulsa da israf edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. İsrafın dine göre haram olduğu hatırlatılarak, bilinçli tüketim çağrısı yapılıyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun, restoranlarda genellikle fiks menü uygulamasının bulunduğu vurgulanıyor. Bu uygulama sayesinde hem müşterilerin memnuniyeti hem de israfın önlenmesine katkı sağlandığı belirtiliyor.

İSRAF YÜZDE 30’A KADAR YÜKSELEBİLİYOR

TÜRES Genel Başkanı Bingöl, iftar sofralarında yaşanan israfın yüzde 30’a kadar ulaşabildiğini belirtiyor. Özellikle fiks menü uygulamalarında yaşanan israfa dikkat çeken Bingöl, bu konuda vatandaşların da bilinçli davranması gerektiğini ifade ediyor.

Restoranlarda bulunan menülerde yer alan ürünler hakkında bilgi sahibi olunması ve gereksiz ürünlerin sipariş edilmemesi gerektiğini dile getiren Bingöl, israfın en aza indirilmesi için hem müşterilerin hem de işletmelerin sorumluluklarının farkında olması gerektiğini vurguluyor.

Bingöl, ramazanda restoranlara yönelik yapılan eleştirilere karşılık, bu tür hizmetlerin önemli bir talep olduğunu ve çalışanların da maaşlarını ödemek zorunda olduklarını belirtiyor.

Related Posts

93 milyondan fazla Avrupalı yoksulluk riskiyle karşı karşıya

Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişinin yoksulluk riskinde olduğu bildirildi.

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Hizmet üretici enflasyonu martta da hız kesmedi: Yıllık artış yüzde 40’a ulaştı

Martta aylık bazda Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), yüzde 2,25 artarken yıllık bazda ise yıllık bazda yüzde 37,94 artış gösterdi.

Enerji ithalatı faturası martta arttı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.