Rusya’nın ekonomi zirvesinde alarm: Faiz yüksek, ruble güçlü

Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda 1060 Anlaşma İmzalandı

Global ve bölgesel ekonomik konuların ele alındığı Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF), bu yıl 28’incisi düzenlendi. 144 ülkeden üst düzey hükümet ve şirket yetkililerinin katılımıyla Expo Center’da gerçekleştirilen forumda, toplam 6,3 trilyon ruble değerinde, 1060 anlaşma imzalandı. Forum, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin yanı sıra özellikle Asya ve Körfez bölgelerinden temsilcilerin ilgisini çekti.

Forumun misafir ülkesi Bahreyn oldu. Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile, Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang ve Bahreyn Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Kraliyet Muhafızları Komutanı Prens Nasır bin Hamad bin İsa Al Halife gibi üst düzey isimler de foruma katılanlar arasındaydı.

Rus yetkililer, ABD’den daha fazla yetkilinin katıldığı bilgisini paylaştı. SPIEF’te yaptırımların yanı sıra Rusya Merkez Bankası’nın uyguladığı yüksek faiz politikası ve rublenin durumu ele alındı.

Rusya Ekonomisinin Durumu ve Yüksek Faizin Etkileri

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, yapılan açıklamalarda resesyonun sınırlarda olduğunu belirterek, enflasyonun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Benzer şekilde Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, enflasyondaki yavaşlama emarelerini görerek faiz indirimi planladıklarını söyledi. Putin ise ekonominin dengeli bir büyümeye geçiş yapması gerektiğini belirtti.

Ruble Değerinin Tartışması

Sberbank’ın Üst Yöneticisi German Gref ve Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Denis Manturov, güçlü rublenin Rus ihracatçılar için zorluk yarattığını belirtirken, Rusya Merkez Bankası Para Politikası Bölümü Başkanı Andrey Gangan, rublenin ekonomideki durumu “objektif” bir şekilde yansıttığını ifade etti. Ruble, yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kazancını sürdürdü.

Yaptırımların Etkisi

Putin, yaptırımların Rus ekonomisine zarar verdiğini belirterek, uluslararası ekonomik işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Özel temsilci Kiril Dmitriyev, Avrupa’nın Rus gazından mahrum kalmasının 1 trilyon avrodan fazla zarara yol açtığını açıkladı.

Related Posts

Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı! Dev projeye ortak aranıyor…

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. “YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR …

Türk gıda devine Rekabet Kurulu’ndan şok karar!

Konya Şeker’e bağlı şirketlerde küçülme ve borç artışı dikkat çekiyor. Rekabet Kurulu’nun başlattığı inceleme kurumu yeniden gündeme taşıdı. Şirketin kamuoyuna açıklama yapmaması ise soru işaretlerini artırıyor.

AK Parti’den emekli maaşlarına ilişkin açıklama: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

ABD Hazine getirilerinde düşüş beklentisi

Morgan Stanley stratejistleri, hisse senetlerindeki rekor seviyelerin faizlerde düşüş beklentisini artırdığını belirterek, Hazine getirilerindeki olası yükselişlerin risk eklemek için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.