Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

Akılcı Test İstemi Uygulamaları ve Türk Tabipleri Birliği Tepkisi

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, hangi uzmanlık alanlarının hangi testleri isteyebileceğini, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceğini ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceğini belirliyor. Ancak bu düzenleme, doktorlara “tetkik kısıtlamasını” getiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 15 Haziran’da yürürlüğe giren bu düzenlemeye tepki gösterdi.

TTB’nin yayımladığı açıklamaya göre, hekimler artık hastaları için tetkik istediğinde hastane bilgi sistemlerinden engellemelerle karşılaşıyor. TTB, başlangıçta bunun teknik sorunlardan kaynaklandığını düşündü ancak durumun sistemli bir düzenleme olduğunu fark etti. Bu düzenlemeye göre, uzmanlık alanlarına göre hangi testlerin istenebileceği, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceği ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceği belirleniyor.

Açıklamada, e-Nabız ve MEDULA sistemleri üzerinden iş kurallarına aykırı tetkiklerin geri ödemesinin SGK’ya iletilmeyeceği belirtiliyor. Bu durum, ilgili sağlık kurumlarının sistemleri üzerinde kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

TTB, akılcı laboratuvar kullanımının hastalara en hızlı, en doğru ve en maliyet etkin şekilde teşhis koymayı amaçladığını belirtiyor. Ancak getirilen kısıtlamaların hastaların sağlık hakkına erişimini zorlaştırabileceğini vurguluyor. Hekimlerin hastalarının tanı ve tedavisi için ihtiyaç duyduğu testlere erişimini zorlaştıran kısıtlamaların yanı sıra akılcı laboratuvar uygulamalarının hekimin yetkilerini ve sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla getirilmediğini ifade ediyor.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı bu uygulamayı askıya almaya ve ilgili uzmanlık dernekleriyle işbirliği içinde yeniden değerlendirme yapmaya çağırıyor.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.