Uzmanı uyardı: Nefes darlığı ve çarpıntı o sorunun belirtisi olabilir

Kalp Kapak Hastalıklarına Dikkat! Uzmanından Önemli Uyarılar

Nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler günlük yaşamda sıkça görülen ancak ciddi sorunlara işaret edebilen kapak hastalıklarına işaret ediyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, bu belirtilerin kalp kapak hastalıklarının sessiz uyarıcıları olabileceğini vurgulayarak, bu durumların önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi. İsbir, “Kalp kapak hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceği gibi hayati riskler de taşıyabilir. Türkiye’de her yıl binlerce kişi, bu hastalıklar nedeniyle tedavi görme ihtiyacı duyuyor” şeklinde konuştu.

‘Yaşam Süresinin Uzamasıyla Kalp Kapak Hastalıklarının Önemi Artıyor’

Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapağı hastalıklarının daha da önem kazandığını belirten Prof. Dr. Selim İsbir, dünya genelinde %2 oranında görülen kalp kapak hastalıklarının 75 yaş ve üzerindeki kişilerde %15’e kadar çıkabildiğine dikkat çekti. İleri evrelerde görülen semptomların hastaların yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirten İsbir, bu durumun sosyal izolasyona ve psikolojik sorunlara neden olabileceğine işaret etti.

‘Erken Tanıyla Tedavi Şansı Yüksek’

Şikayetlerin farklı kapaklardaki etkilere göre farklılık gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Selim İsbir, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma ve şiddetli çarpıntı gibi belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. İsbir, kalp kapak hastalıklarının erken teşhisi durumunda başarılı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini, özellikle protez kapak uygulamalarının sıkça tercih edildiğini belirtti. Tedavi sürecinde hastanın durumuna göre uygun yöntemlerin seçileceğini vurgulayan İsbir, enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonlara karşı da dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.