Adana Kebabının Yanında Tüketilen Şalgam Suyu Artık Toz Halinde

ADANA kebabının yanında sıkça tüketilen kentin simge içeceği şalgamın, akademisyenler tarafından toz hali geliştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibinin dondurarak kurutma yöntemiyle elde ettiği toz şalgam ile içeceğin hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrü uzatıldı. Başka kentlere giderken rahatlıkla taşıma kolaylığı da getiren bu ürün, fiziksel, kimyasal ve duyusal bakımdan fermente şalgam suyundan herhangi bir farkı olmadığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenerek, tescillendi.

Adanalıların kebap ve simidin yanında sıkça tükettiği simge içeceklerden şalgam suyu toz formuna getirildi. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, Araştırma Görevlisi Dr. Bilal Ağırman ve Dr. Cennet Pelin Boyacı, laktik asit fermantasyonuyla üretilen şalgam suyuna dondurarak kurutma yöntemi uygulayarak düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında toz halini elde etti. Bu yöntemle üretilen şalgam tozunun herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, “Adana’da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk” dedi.

NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

Bu ürünün avantajlarını anlatan Prof. Dr. Erten, “En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Haber: Gülşah ÖZGEN-Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Irak’tan Azerbaycan gazı için hamle!

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, elektrik üretimi için ihtiyaç duydukları doğal gazı Azerbaycan’dan satın almak istediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak’ı ziyaret eden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile başkent Bağdat’ta …

Merkez’in hamlesi TL’yi kurtaramadı: 6 ayın dibini gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Türk Lirası’nın nisan ayında reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu. TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya göre 1,55 puan düşerek 72,12 …

Petrol fiyatları düştü: LPG’ye indirim geldi

OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararının ardından Brent petrol fiyatı yüzde 3’ten fazla düşerken, Türkiye’de LPG fiyatına 1 lira 2 kuruşluk indirim yapıldı. Benzin ve motorin fiyatları ise sabit kaldı.

Halk gösteriyor çözüm işte bu!

Hafta sonu CHP’nin Konya mitinginden bir kare! Bir döviz kalktı, üzerinde dört kelime: “Etliekmek, hak, hukuk, adalet.” Bir öğün değil; bir düzen talebiydi. İlaç: Hukuk. Çünkü sofralar adalet ister. Hukuk yoksa demokrasi olmaz, ekonomi düzelmez, tasarruf yapılmaz, hiçbir sorun çözülmez. İktidar değil ama halk çareyi biliyor.

Doğu Karadeniz’den 586 milyon dolarlık ihracat

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den 2025’in ocak-nisan döneminde yapılan ihracat 586 milyon 184 bin dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir