Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Çekim Merkezi Oluyor

Prof. Dr. Başar Cander: Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Bir Güç Haline Geldi

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen kongrelerin açılışında konuşan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel ölçekte de etkili bir bilimsel güç haline geldiğini belirtti.

Cander, “21. Ulusal Acil Tıp Kongresi”, “12. Kıtalararası Acil Tıp Kongresi” ve “12. Uluslararası Kritik Bakım ve Acil Tıp Kongresi”ne 40’tan fazla ülkeden 1100 bilim insanının katıldığını aktardı. Singapur’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Meksika’dan Güney Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında küresel ölçekte çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Acil tıp alanındaki bilgi ve birikimin dünyaya aktarıldığını belirten Cander, “Biz acil tıp bilimini dünyaya ihraç eden bir konumdayız. Çok fazla kitabımız, dünyaya ışık tutacak bir yapımız var. Şimdi de İngilizce kitaplarımızı basıyoruz. Artık dünyada acil tıbbı anlatan, bilimsel olarak yön veren bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında Akdeniz Acil Tıp Birliği (MEMC) platformunun kurulduğunu belirten Cander, bu yapının bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan bu platformun uluslararası işbirliklerinin de geliştirilmesini sağladığını dile getirdi.

MEMC Başkanı ve Amerikan Beyrut Üniversitesi Acil Tıp Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Amin Antoine Kazzi ise Türkiye’nin son 30 yılda acil tıp alanında önemli gelişimler kaydettiğini vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde en fazla acil tıp uzmanına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Kazzi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte öncü bir ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.

Kongrelerin 21 Nisan’da sona ereceği bilgisine de yer verildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mustafa Taş – Sağlık

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.